Избери град

Екатеринбург

Федерална единица: Свердловска област
Часова зона: +5 UTC
Площ: 195  км2
Население: 1 293 537 души
Основаване: 1723 г.
Статут на град: от 1796 г.
Преименуван на Свердловск през 1924 г.
Преименуван на Екатеринбург през 1991 г.
МПС код: 66 и 96
Пощенски код: 620XXX
Тел. код: +7 343

За хотели в този град
Карта на Екатеринбургското метро

Екатеринбу́рг (на
руски: Екатеринбург) е най-големият град на Урал, Русия, административен център на Свердловска област и на Уралския федерален окръг. Четвърти по големина в страната, с население 1 336 хил. души (2006). От 1924 до 1991 градът се нарича Свердловск по името на комунистическия лидер Яков Свердлов.

Разположен на източните склонове на
Урал, градът е главният промишлен и културен център на уралския регион. Важен транспортен център, през града минава Транссибирската железница. Само на няколко километра западно от града е условната граница между Европа и Азия. Градът е пресечен от река Исеть, приток на Тобол. В североизточната му част се намира езерото Шарташ.
В Екатеринбург в пълна степен са представени архитектурните стилове и направления класицизъм, еклектика, модернизъм, конструктивизъм, неокласицизъм. На територията на града има около 20 природни паметника-ценни в екологично, научно, културно и естетическо отношение, природни комплекси и обекти под закрила, в това число езерото Шарташ, каменните палатки и др. Днес в града има 30 висши учебни заведения, в това число 17 държавни, тук е базирано Уралското отделение на Руската академия на науките, 30 музея, над 35 изложбени зали и галерии, 15 театъра, Държавна филхармония, Екатеринбургски цирк, зоопарк, кина и концертни зали. Църквите са нови (тъй като след Октомврийската революция са били разрушени) и красиви.


Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com