Избери град

Иваново

Ива̀ново е град в Централна Русия, административен център на Ивановска област. Наричан и «град на булките» (заради предимно женските професии в многото му тъкачни фабрики) и «град на първия съвет».

За хотели в този град

Създаден от сливане на едноименното село Иваново (известно от 3 века преди това като център на ленената промишленост) с Вознесенски Посад през 1871 г. До 1932 носи името Ива́ново-Вознесе́нск.

Иваново традиционено се явява център на леката (признанието за главен център на леката промишленост в Европа си оспорвал с полския Лодз. Условията за работа и живот на тъкачите били ужасани и често организирали стачки и други форми на протест на пролетариата. През Първата руска революция от 1905 г. в града е създаден първият съвет на представителите на пролетариата.

Иваново е разположен на река Увод. Населението му възлиза на 418,2 хил. души (2005).
Иваново е център на машиностроенето, текстилната и леката промишленост. Разполага с железопътна гара и 3 летища:
- «Южни» (гражданско, преоткрива се през 2007 г.),
- «Северни» (за военно-транспортна авиация),
- «Ясюниха» (спортно).

ИВАНОВО - част от "Золотое Кольцо"  

Иваново е най-младият от градовете на Золотое кольцо, първите сведения за него датират от 16-ти век. Градът е известен със своята текстилна индустрия. Памучните фабрики на Иваново са широко известни по света. Всичко започва с през 18-ти век, след което текстилната индустрия започва да се развива с бързи темпове. Няколко манифактурни работилници от това време са оцелели и все още се използват по предназначение и днес.

Препоръчително е човек да се разходи из града и да посети къщите от 18-ти – 20-ти век, където фабрикантите и търговците са живяли. В архитектурния ансамбъл на града доминират стиловете „арт нуво” /ново изкуство/  и конструктивизъм. Иваново е широко известен и със своя Музей на изящните изкуства с много добра колекзия от картини. И, разбира се, струва си да се посетят фабриките за памук, където не само ще ви опишат как са създадени тези фабрики, но и ще ви покажат чудесни образци на тяхното производство.

 Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com