Избери град

Кемерово

Административен център: Кемерово
Федерален окръг: Сибирски федерален окръг
Площ: 95 500 km2
Население: 2 899 142 души (2009 г.)
Часова зона: UTC +7
Автомобилен код: 42


Ке́мерово е град (от 1918 г.) в Русия, административен център на Кемеровска област. Население 525,6 хил. души (2006 г.). До 1932 се е казвал Щегловск. Разположен е на брега на река Том (приток на река Об), при вливането в нея на река Искитимка. В града над 100 год. работят въгледобивни предприятия. Силно е развита и химическата промишленост.

Кемеровска област
е субект на Руската федерация, разположена е в южната част на Западен Сибир, в Сибирския федерален окръг. Образувана е на 26 януари 1943 г. Граничи с Новосибирска и Томска област, Алтайския и Красноярския край, с република Алтай и Хакасия. Административен център на областта е град Кемерово. Областта е населена предимно от етнически руснаци, но има и украинци, татари и чуваши.

Кемеровска област е важен индустриален регион в Русия. Тук се намират едни от големите въглищни басейни. В южната част на областта е силно развита металургията и въгледобива, също и машиностроенето. В северната част е по-развито земеделието. Областта има силно развита железопътна мрежа, а през нея преминава и  Транссибирската железница.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com