Избери град

Кострома

Административен център: Кострома 
Федерален окръг: Централен федерален окръг
Площ: 60 144км2
Население: 717 504 хил. души (2005 г.)
Часова зона: UTC +3
Автомобилен код: 44

За хотели в този град

Кострома̀ е град в
Русия, административен център на Костромска област, голямо пристанище на река Волга. Населението му е 275,9 хил. души (2005 г.).
Кострома е разположена на 330 км. северо-източно от
Москва, в Костромската низина, на двата бряга на Волга и старото устие на река Кострома. Има излаз на магистрални железни пътища, речно пристанище и летище.
Според предание градът е основан през
1152 г. при експанзията на княз Юрий Долгорукий в Поволжието. Първото му летописно споменаване като значителен град се отнася към 1213 г. От 1246 е столица на Костромското княжество. През 1364 г. влиза в състава на Московското княжество. От 1778 до 1929 г. е губернски град, а от 13 август 1944 г. става административен център на новата Костромска област.

Градът влиза в състава на
„Златния пръстен“ на Русия. В старата част на града е съхранена историческата структура на градоустройство по генералния план на града, утвърден от императрица Екатерина II през 1781 г. Основата на градоустройствения план представлява лъчева мрежа на улиците, центърът на града е разкрит към Волга.

КОСТРОМА - част от "Золотое Кольцо"

До средата на 17-ти век Кострома се превръща в третия по големина град в Московска Рус след Москва и Ярославъл. Днес Кострома е регионален център. Градът има развити текстилна и металургична промишленост, а така също е известен с печатането на пощенски марки. В същото време Кострома е съхранил своя търговски дух. Известен е със чистите си, натурални продукти от лен. На 10 км от града се намира атрактивният ресторант Берендеевка. Приземният етаж прилича на руска дървена къща, храната се сервира в дървена посуда и прибори с позлатени шарки. Първият етаж е стилизиран като ловна зала, по пода има кожи, а по стените трофеи от глигани и елени.

Църквата „Възкресение на Дебра”. Църквата е построена в средата на 17-ти век с дарения от жителите на града. Преди това мястото е било заето от борова гора, където Князът е ходил на лов. Църквата е много различна от строгите като стил белокаменни храмове на Манастира.


Храмът на Теофани

Най-старата сграда се състои от две части: червенотухлена църква от 16-ти век с тъмни кубета и бял храм от 19-ти век. Чудотворната Теодоровска икона на Божията майка /13-ти век/ се съхранява там, като и се приписват различни чудеса и целебна сила.


Торговые ряды /18ти – 19ти век/

Специално трябва да отбележим Красные ряды, Гостиный двор или Шопинг аркадите и Големите брашнени павилиони, където се върти оживена търговия. Имената на панаирните сергии отговаря на стоката, която се доставя от търговците от цялата територия на Московската Рус. Например, Мелочние ряды, където са се търгували различни дребни стоки. Лесно е да се отгатне какви стоки са се търгували на Масляние ряды, Пряничные ряды, Квасние ряды, Хлебние ряды и Овощные ряды. Неотменим атрибут на всички търговски павилиони е била „таверната”. Днес посетителите могат да си купят оригинални сувенири и ленени продукти в Гостиный двор.

 

Ипатиевския манастир

Манастирът е основан през 13-ти век и е разположен при вливането на Кострома във Волга. Интерес представлява Зелената кула, наречена така заради покрива и от зелени керемиди. Троицкият храм от 17-ти век е една от основните сгради на Манастира.Около 700 работници са били необходими за да свалят най-голямата камбана, тежаща около 10 тона, когато е ремонтирана камбанарията.


Друга сграда е Дворецът на Романови /края на 16ти – началото на 17ти век/, където бъдещия цар Михаил Романов се е крил със своята майка по време на Полско-литовската интервенция. Именно там се е състояла първата литургия за освобождението на Рус от нашествениците и Михаил Романов е бил благословен за царството. След тези събития Романовата династия тачи този манастир като свещен. В днешно време на територията на Манастира са изложени църковни антики, а също така има музейна сбирка посветена на историята на района. Струва си да бъде посетена изложбата „Руско чайно парти”, където са представени прибори, самовари, чайници,захарници и порцеланови съдове. Главният експонат е прибор за чай и функциониращ самовар тежащ 15 кг.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com