Избери град

Переславъл Залески

Переславъл Залески (на руски Пересла́вль-Зале́сский) е град в Русия, в Ярославска област на Централния федерален окръг. Разположен е при вливането на река Трубеж в езерото Плешчеево. Населението му е около 43 000 души (2002 г.).

Переславъл е основан през
1152 г. от Юрий Долгорукий като център на областта Залесие. През 1175 г., градът става център на княжество, подчинено на Владимирско-Суздалското княжество. То е управлявано от великите князе Ярослав II, Александър Невски, Дмитрий I и някои техни потомци. През 1302 г. е завладяно от Московското княжество. В периода 1688-1693 г. Петър I строи за свое забавление в езерото няколко кораба, които по-късно са смятани за начало на руския военен флот. 
 
За хотели в този град

ПЕРЕСЛАВЪЛ-ЗАЛЕСКИ - част от "Золотое Кольцо"  

Най-известният от Переславлските князе е Александър Невски, който се прочува с победите си над шведските и германските рицари, които предприемат кръстоносни походи срещу Русия през 13-ти век. Той е роден тук, а по-късно става княз на Новгород. Неговото име е увековечено в името на Александрова гора.


Езерото Плешчеево

Това е най-голямото езеро в средния пояс на Русия. Неговата възраст е около 30 000 години, дължината му е 9.5 км, широчината 6.7 км, а максималната дълбочина около 30 м. Езерото е известно с разнообразието си от риба /общо 16 вида/. Но най-интересното е, че тук живее уникалната vendace, която е морска реликва оцеляла мистериозно в сладките езерни води. В старите времена тази крехка диетична риба е била сервирана на царската маса по време на церемонията по коронясването и тронясването на престоранаследниците. Рибная Слобода /рибарско селище/, което днес е открито за туристи, се е населявало от рибари, които са ловували vendace и по този повод са били освободени от военна служба и съдебно преследване.


Храмът „Превъплъщение на Исус Христос”

Храмът, впечатляващ със своята аристократична красота, е бил построен през 12-ти век и е образец на Владимиро-Суздалската каменна архитектура. Там има надгробни плочи на сина и на внука на известния руски пълководец Александър Невски.


Църквата „Св.Петър Митрополит”

Построена е през 16-ти век в чест на първия руски Московски митрополит Петър. Тя е рядък пример на каменна църква с шатрообразен покрив, защото покриви от този тип са по-характерни за дървените конструкции.


Горицки Манастир

Изграден е в първата половина на 16-ти век по времето на Княз Иван Калита. До днешни дни са оцеляли само сградите от 17-ти и 18-ти век. Вътрешната декорация на храма „Успение”, който се намира на територията на Манастира е направена през 18-ти век в бароков стил. Иконостасът е признат като един от най-добрите от този вид в руското изкуство. В днешно време там се помещава музей с десетки хиляди исторически документи, древни книги, предмети на изкуството и църковна утвар, както и картини от руски художници от 19-ти век.


Манастирът „Света Троица и Св.Даниил”

Това е действащ манастир с много строги порядки, така че посетителите трябва да бъдат подходящо облечени и да използват фотоапарати и камери само с разрешение на местните религиозни служители.


Фьодоровски метох

Този действащ метох си заслужава да бъде посетен, заради своята църква „Св.Теодор”. Според легендата Храмът е бил построен през 14-ти век, но става известен едва през 16-ти век, когато е роден синът на Иван Грозни Фьодор, в чиято чест този метох получава своето име.


Действащ манастир „Св.Никита”

Построен през 12-ти век и се счита за един от най-древните в този регион. Така наречената Петрова стая е оцеляла до ден днешен в трапезарията, където Петър Първи е обичал да остяда при своите посещения в Переславл.


Музеят на историята на руския флот „Корабът на Петър Първи”

Той е разположен в село Весково. На бреговете на езерото Плешчеево Петър Първи, заедно с руските корабостроители започва да строи първата руска развлекателна флотилия, която води до създаването на Руския флот. Обаче, през 1793 година целият флот избухва в пламъци, с изключение на кораба „Фортуна”. Музеят „Корабът на Петър Първи” е основан през 1803 година със средства на жителите и в него е изложен незасегнатия ат пожара кораб „Фортуна”.

Препоръчваме също да се посети Музеят на историята на руския флот, в който са изложени макети на кораби от различни периоди, оръжия и котви, а също така да се надникне и в железопътния  музей-резерват, който е учреден от ентусиасти и където човек може да се повози на стари вагони или дори на железопътен тролей. Тук също има чудесна църква, която е била построена без нито един гвоздей.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com