Избери град

Ростов Велики

Росто́в — град в Ярославска област(Русия), административен център на Ростовски район.

Населението по данни за 1 януари 2010 година е 32 318 души. Градът е разположен на брега на езеро Неро, на 53 км от Ярославъл, на 202 км от Москва. В града функционират железопътен и автобусен транспорт. Ростов – е един от старите градове на Русия. Той влиза в състава на Златния пръстен на Русия.

Първото споменаване на града е през 862 година. Ростов често е наричан Ростов Велики, за да се различава от Ростов-на-Дон.  

За хотели в този град

ВЕЛИКИ РОСТОВ - част от "Золотое Кольцо"


Въпреки факта, че Ростов се е смятал за духовен център на Русия той никога не е бил нейна столица. Целият живот в Ростов е съсредоточен около неговия Кремъл и Торговые ряды. Градът е известен като център на изкуството на гледжосаната керамика. Рисуването върху този вид керамика е най-красивата миниатюрна живопис с огнеупорни бои вържу гледжосан фон. Изделията на Ростовските майстори са високо ценени и са включени във фонда на Оръжейната палата на Московския Кремъл. Днес туристите могат да си купят такава керамика от сувенирните магазини.

Хората от Ростов остават верни на славянската кухня и особено на традиционните гостоприемство, щедрост и изобилие на гозбите. Било е обичайно в средновековна Рус да се сервират в началото на храненето предястия, които задължително са включвали риба и след това горещ „навар” и „похлебка” /видове супи/. Обикновеното меню се е състояло от „уха” – рибена супа с три вида риба, пилешко и шафран, а сред тях са се сервирали горещи ястия /свинско, говеждо със сушени сливи, маслини и гъби/ и накрая напитките /силна и лека медовина с хмел, малинов, черешов и брезов сок/. Рядко е бивало да се сервира месо без „курник”, кълбовиден сладкиш с пилешко месо, гъби и ориз. В наши дни всички тези ястия могат да се опитат в ресторант „Славянски”.


Ростовския Кремъл

Построен е през 17-ти век и неговото предназначение е било не толкова отбранително, а по-скоро е служил като митрополитска церемониална резиденция. Главната църква на Кремъл е храмът „Успение”, издигнат през 16-ти век. Предишните опити да се построи църква на това място са били неуспешни, заради последвалите пожари. Хора от цяла Русия идват тук, за да чуят полифоничните звуци на църковните камбани на известната Кремълска камбанария. Интересна особеност на Ростовския Кремъл е това, че всичките му постройки са свързани с галерии. В Кремъла има няколко музея – най-известните от тях са Музеят на старото руско изкуство и Музеят на гледжосаната керамика.


Действащия манастир „Св.Аврам”

Това е един от най-старите манастири в Северо-източна Рус, основан през 16-ти век. На негова територия има  Храм „Богоявление” построен през 1553 година по заповед на Иван Грозни в чест на завладяването на Казан. Интериорът и много прилича на този в Московската църква „Св.Василий”, издигната също в прослава на превземането на Казан.


Манастирът на „Св.Борис и Глеб”

На 8 км от Ростов се издига Манастирът „Св.Борис и Глеб” – един от най-добре укрепените манастири в градовете от Золотое кольцо. Основан е през 14-ти век от двама отшелници. Според легендата Свети Сергий от Радонеж им е посочил мястото, на което да се изгради манастира. Кръстът на Свети Сергий още се пази в Храма „Св. Борис и Глеб”. Иван Грозни особено е почитал този манастир и го удостоявал с дарения повече от 20 пъти.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com