Избери град

Сергиев Посад

Държава: Русия
Регион:Московска област
Основан: 1337 г. 
Предишни имена: до 1930 г. — Сергиев, до 1991 г. — Загорск . 
Площ: 30,88 km²
Население: 105 835 души (2010) 
Часова зона: UTC+3, през лятото UTC+4
Телефонен код:+7 496
Пощенски код: 141300...141315
Автомобилен код: 50, 90, 150, 190

Се́ргиев Поса́д — град от 1782 година, в Московска област на Русия, административен център на Сергиево-Посадския район на Московска област. Станция Сергиев Посад – е една от основните железопътни станции на Ярославските линии на Московските железопътни линии. В града се намират паметници на културата и изкуството, записани в списъка на ЮНЕСКО – Троице-Сергиева Лавра. Разстоянието до Москва е 52 км. Население – 105,8 хил.душ (2010).

СЕРГИЕВ ПОСАД - част от "Золотое Кольцо"

Градът е забележителен най-вече, заради свещеният и най-голям руски манастир – Сергиево-Троицката  Лавра. Този ансамбъл на учудваща хармония и красота е без съмнение един от най-атрактивните бисери в огърлицата на Золотое кольцо. Около манастирската стена човек може да си купи играчки, сътворени от местните майстори на народните занаяти. В миналите векове Сергиевите играчки са били много популярни и градът не напразно е наричан „столица на веселото царство”. В Сергиев Посад има Изследователски Институт за играчките, там се намира и единственият Руски Колеж на играчките. Там е родена и известната „матрьошка”.

Сергиево-Троицката Лавра

Този действащ манастир е основан в средата на 14-ти век от бъдещия Свети Сергий от Радонеж. Не всеки манастир е имал честта да бъде наречен Лавра /Главен Манастир/. В царска Русия е имало 4 такива манастира: Сергиево-Троицката Лавра, Киевско-Печорската Лавра в Киев, Александър Невски Лавра в Санкт Петербург и Почаевската Лавра в Дормитион. Днес Сергиево-Троицката Лавра е патриаршеска резиденция.
Най-старата църква  от 15-ти век е Троицкият храм. Построена върху гроба на канонизирания Свети Сергий от Радонеж, чиито свещени мощи са почитани от хиляди поклонници. Именно тук е кръстен руският цар Иван Грозни. В храма се съхраняват копия на иконите рисувани от известния руски иконописец Андрей Рублев. Оцелял е и иконостасът с иконите от 15-ти век, за който Андрей Рублев е нарисувал известната си „Троица”, чийто оригинал може да се види в Третяковска галерия в Москва. През 16-ти век  петкуполният храм „Успение”, подобен на този от Московския Кремъл, е бил построен в центъра на архитектурния ансамбъл. Позлатеният централен купол заобиколен от сини куполи със звезди изглежда изключително красив на фона на небето и облаците. Вътре може да се види оцелял дърворезбован  иконостас от 17-ти век, а също така икони рисувани от Симон Ушаков. В съседство с него е фамилният гроб на болярския род Годунов. На територията  на Лаврата има болнични стаи /една от първите болници в Русия/с църква от 17-ти век, Трапезария с църква „Св.Сергий” от 17-ти век, монашески килии от 17-18ти век, камбанария от 18-ти век и други сгради. На манастирските стени има 11 кули. В Лаврата има също така семинария и голяма библиотека с религиозна литература. Музеите на Лаврата наброяват десетки хиляди експонати, в частност, староруски икони от 10-18ти век. В музейната колекция може да се види избродирана от коприна плащеница от гроба на Св.Сергий от Радонеж /15-ти век/. Но главните шедьоври на музейната колекция са древните икони „Майката на бог Оранте” и „Св.Георги Победоносец”, датирани от 9-ти век. Архитектурният ансамбъл на Сергиево-Троицката Лавра е включен в списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

 Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com