Избери град

Сиктивкар

Сиктивкар е град в европейската част на Русия и столица на република Коми, която се намира в Северозападния федерален окръг. Населението на града е около 223 700 души (2004). Има летище.

За хотели в този град

Сиктивкар е разположен на левия бряг на река Сисола, откъдето произлиза старото име на града — Уст-Сисолск. Намира се на 1515 км североизточно от Москва. Близо е до мястото, където Сисола се влива в р. Вичегда, приток на Северна Двина. Реките са плавателни и са важен път за транспорт на горски продукти от Сиктивар. Развити са дърводобивът и дърворезбарството.

Климатът е умереноконтинентален. Средната януарска температура е -17°C, а средната юлска — +17°C. Годишните валежи са 541 mm. Намира се на 96 m надморска височина.

Мястото, къде днес е разположен градът, вероятно е било заселено не по-късно от
16 век. През 1780 г. селището придобива градски права. До 1930 г. носи името Уст-Сисолск. Днешното име на града идва от "Сиктив" и "кар". Сиктив е местното име на р. Сисола, а "кар" означава град. В този смисъл, Сиктивкар означава "град на река Сиктив".Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com