Избери град

Суздал

Суздал (на руски: Суздаль) е град (от 1778 г.) в Русия, във Владимирска област, административен център на Суздалски район. Разположен е на река Каменка (приток на Нерли), на 26 км от град Владимир.

За хотели в този град

Суздал е град-резерват, част от Владимиро-Суздалския историко-художествен и архитектурен музей-резерват.

Градът е основан през 1024 г. и в началото на 12 в. е център на Ростовско-Суздалското княжество. През 1157 г. Андрей Боголюбски премества столицата в гр. Владимир и княжеството започва да се нарича Владимиро-Суздалско. От средата на 13 в. Суздал е столица на самостоятелното Суздалско княжество, а от началото на 14 в. - столица на Суздалско-Нижегородското княжество.

СУЗДАЛ - част от "Золотое Кольцо"

Пристигайки в Суздал човек като че ли попада в приказен край. Белокаменни храмове, дървени църкви с богати дърворезби, спретнати улици, камбанен звън, благоуханни ливади, медовиха /слабоалкохолно питие от мед/, река Каменка и манастирските стени – всичко това сякаш е част от един друг свят. На територията на града има повече от 200 архитектурни и културни паметници от 10-ти до 20-ти век. Някои от тях са включени в списъците на ЮНЕСКО.


Суздалският Кремъл

През 11-12-ти век в града е построена отбранителна крепост или Кремъл, заобиколена от укрепителен вал. От тогава тя е била многократно разрушавана и възстановявана. На територията на Кремъл и негов композиционен център е храмът „Рождество Богородично”. Южните и западните врати на храма са уникални паметници на руското декоративно-приложно изкуство. В ансамбъла влизат също така архийерейските палати от 15-ти -18-ти век – най-древния паметник на гражданската архитектура в Суздал. В тях днес се помещава Музеят, който представя две експозиции  - едната от тях посветена на хилядолетната история на Суздал, а другата съдържаща колекция от картини на стари руски художници. Приземният етаж функционира като ресторант предлагащ изключително руска кухня. Незалеч от Кремъл е Търговския площад със сгради от 18-ти и 19-ти век.


Спасо-Ефимиевския манастир
е построен през 14-ти век.
От втората половина на 18-ти век той е превърнат в затвор по декрета на Екатерина Втора. Днес там са отворили врати няколко изложбени експозиции. Освен тях, посетителят може да се наслади на камбанния звън /тук е събрана колекция от камбани от целия Владимирски регион/.


Покровският манастир

Неговият ансамбъл е окончателно формиран през 16-ти век, когато дами от знатен произход, които са изпаднали в немилост биват заточвани тук. Дъщерята и племенницата на Иван III, съпругите на Василий III и на Иван Грозни са сред заточеничките, а първата жена на Петър Велики – Евдокия Лопухина прекарва там 19 години от живота си.


Музеят на архитектурата от дърво

Уникални сгради от дърво /изби, складове, хамбари, църкви и др./ са пропити от духа на старото време. Днес тези сгради са приютили изложби на народното изкуство.


Кидекша

През  1152 година по заповед на Юрий Долгоруки църквата „Св.Борис и Глеб” в село Кидекша, недалеч от Суздал, на брега на река Нерл, е превърната в княжеска провинциална резиденция. Това е началото на белокаменната архитектура в Североизточна Рус.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com