Избери град

Тюмен

Административен център: Тюмен
Федерален окръг: Уралски федерален окръг
Население: 538 000 души (2005)
Часова зона: UTC +5
Автомобилен код: 72

Тюмѐн (на
руски: Тюме́нь) е град в Русия, административен център на Тюменска област. Население около 538 300 души (2005). Разположен е в Западен Сибир на река Тура, приток на река Тобол. Разстоянието до Москва е 2144 км. Железопътен възел на Транссибирската магистрала. Речно пристанище. Международна аерогара Рошчино и местна аерогара Плеханово.

Тюменска област е
субект на Руската Федерация, образувана е на 14 август 1944 г.

Тюменска област е разположена в по-голямата си част в
Западно-Сибирската равнина и разделя територията на Русия на две части: западна - Урал и Европейската част и източна - Азиатска: Сибир и Далечен Изток. Областта има екстремални природно-климатически условия в по-голямата част от територията си - 90% от нея се отнася към районите на Крайния Север. По-големи реки в областта са - Об и Иртиш, които имат транспортно значение. По-голямата част от областта (43 млн. хка) е покрита с гори.

Основа на регионалната икономика е добива на
нефт (65% от целия руски добив) и природен газ (92%). В областта са съсредоточени най-големите в Русия нефтени и газо находища. Има и големи местонаходища на въглища, торф и злато.Copyright © 2010. Elitaire Ltd. - Всички права запазени - Created by: izberisi.com